Yapay tatlandırıcı eritritol için kardiyovasküler hastalık ve inme uyarısı
Yapay tatlandırıcı olarak da kullanılan ve şeker alkolü olarak bilinen eritritolün kan pıhtılaşması, kalp krizi ve felç gibi kalp ve damar hastalıklarına neden olabileceği bildirildi.
CNN’in haberine göre ABD ve Avrupa’daki araştırmacılar, kalp hastalığı riski taşıdığı düşünülen yaklaşık 4 bin kişiden alınan kan örneklerini inceledi.
Araştırmada, kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin kanında yüksek düzeyde eritritol bulunmasının, bu kişilerde kan pıhtılaşması, kalp krizi ve felç geçirme olasılığını iki katına çıkardığı belirlendi.
Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü’nde Dr. Stanley Hazen ve grubu, klinik çalışmalarında eritritolün kan trombositlerinin daha kolay pıhtılaşmasına neden olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, pıhtılaşmanın kalp krizi ve felci tetikleyebileceğine dikkat çekti.
Eritritol, birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan, şekerin tatlılığının yüzde 70’ine sahip bir tada sahip ve kalorisiz kabul edilen bir şeker alkolüdür.
Araştırmacılar eritritolün şeker hastalarına alternatif tatlandırıcı olarak verildiğine dikkat çekerken, bunun ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda da uyarıda bulunuyorlar.
Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.