Yapay zeka, 2000 yıllık bir metnin ilk kez okunmasını sağladı
2023’te başlıyor Vezüv Mücadelesi Organizatörler geçtiğimiz günlerde taşlaşmış parşömenlerde saklı kadim sırları başarıyla ortaya çıkaran ve büyük ödülü kazananların isimlerini açıkladı. Kazanan çalışma yalnızca ödüle hak kazanacak kadar etkili değil, aynı zamanda araştırmada heyecan verici yeni bir dönemin habercisi olabilir.
Vezüv Yarışması, Mart 2023’te pek de iddialı olmayan “tarih yazma” hedefiyle başlatıldı. Organizatörler, farklı akademik geçmişlere sahip bireyleri, İtalya’nın Herculaneum kentindeki pirik kalıntılarından elde edilen antik parşömenleri okumak için yeni teknikler geliştirmeye teşvik etti.
Artık tamamen taşlaşmış olan parşömenler, MS 79’da Vezüv Yanardağı patladığında volkanik kül ve enkaz altında kalan zengin bir mülkten geliyor. Villa Papirüsü ‘de bulunuyordu. Mülk ve kütüphanesi 1700’lerde yeniden keşfedildi, ancak iyi korunmuş olmasına rağmen parşömenler okunamıyordu. Ancak şimdi, 10 ay süren yoğun çalışmanın ardından Vezüv Yarışması’nı kazananlar, bu paha biçilmez eserleri, kırılgan yapılarına zarar vermeden içeriklerini tarayarak kurtardılar. yapay zeka (AI) tekniklerini kullanmaBunu ortaya çıkarmanın yollarını buldular.
GitHub’un eski CEO’su Nat Friedman ve bir grup bilim insanı, bu metinleri okumaya yönelik yeni yaklaşımlar bulma hedefiyle Vesuvius Challenge’ı başlattı. Bunları okumaya yardımcı olabilecek herkese 700.000 dolarlık büyük ödül de dahil olmak üzere çeşitli mali ödüller teklif edildi.
21 yaşında bilgisayar bilimi öğrencisi Luke FarritorBir parşömen üzerinde “mor boya” veya “mor kumaş” anlamına gelen “πορφυρας” kelimesini deşifre etmeyi başaran sanatçı, Ekim 2023’te ilk Mektuplar ödülünü aldı. Kısa bir süre sonra aynı eseri daha net tanımladı. Yusuf Nader Bunu bir başka ödül daha izledi. Bu sonuçların her ikisi de İlk Mürekkep ödülünü kazanan kişi içindir. Casey HandmerAçılmamış parşömendeki mürekkebin varlığını tespit etmenin bir yolunu bulan kişinin çalışması olmasaydı bu mümkün olmazdı.
Büyük ödülün sahibi belli oldu
Şimdi Friedman, parşömen üzerindeki 2.000’den fazla Yunanca harfi ortaya çıkarma yönündeki çığır açıcı çabaları nedeniyle büyük ödülün kazananlarını açıkladı.
Friedman ve meslektaşları yarışma web sitelerinde şöyle yazdı: “Vezüv Yarışması Büyük Ödülü için bir kısmı 1 Ocak gece yarısından önceki son dakikalarda olmak üzere çok sayıda mükemmel başvuru aldık.” “Bu başvuruları inceleme ekibine ilettik ve büyük ödüle sunduk.” Sürprizle karşılandılar. Ocak ayını tüm başvuruları dikkatle inceleyerek geçirdik. Seçkin papirologlardan oluşan ekibimiz, anonimleştirilmiş gönderimlerdeki 15 sütunluk metni incelemek için gece gündüz çalıştı; Teknik ekip gönderilen kodu ve yöntemleri inceledi ve çoğalttı.”
Bu gönderimler arasında, Vezüv’e Yarış organizatörlerinin açıkladığı gibi, çok daha fazla metin tasarrufu sağlayan biri öne çıktı: “Katılımcı, Mart ayında Vezüv’e Yarışı duyururken belirlediğimiz kriterleri dikkate değer bir şekilde karşıladı: 4 pasajdaki karakterlerin en az 85’i [yüzde] Her biri 140 karakter.” Kaydetme yeteneği. Bu kesin bir şey değildi: Organizasyon ekibindeki çoğumuz, bu kriterleri açıkladığımızda başarı olasılığının yüzde 30’dan az olduğunu düşündük! Ayrıca uygulama 11(!) sütunluk metin daha içeriyor, yani toplamda 2.000’den fazla karakter.”
Bu büyük başarının sorumlusu olan ekip, önceki ödül kazananlar Farritor ve Nader’in yanı sıra Volume Cartographer’daki çalışmaları nedeniyle Segmentation Tooling ödülü kazanan üç kişiyi içeriyor. Julian Schilliger Şunlardan oluşuyordu: Schilliger’in çalışması, kazanan uygulamada kullanılan papirüs alanlarının 3 boyutlu haritalanmasına olanak sağladı.
İlk parşömeni inceleyen araştırmacılar şu ana kadar bunun yaklaşık yüzde 5’ini okumayı başardılar. İlk çeviriler bunun tamamen yeni bir metin olduğunu ve başka bir eserin kopyası olmadığını gösteriyor. Görünüşe göre bu felsefi metin Epikurosçu ideolojiden daha karmaşıktır. iyiliğin en yüksek hali olan “zevk” konusunu ele alır.
Papirologlar şöyle açıklıyor: “Parşömenin birbirini izleyen iki sütunundan alınan bu iki pasajda yazar, yiyecek gibi malların mevcudiyetinin sağladıkları hazzı etkileyip etkilemeyeceği ve nasıl etkileyeceğiyle ilgileniyor.”