Haber

“Ateş Düşürücü Havlu” projesiyle Türkiye 4.’sü oldular

“Ateş Düşürücü Havlu” projesiyle Türkiye 4.’sü oldular

Geliştirdikleri ürün, sporcuların yaralanmalarında ve ateşli hastalıklarda etkin rol oynayacak.

AFYONKARAHİSAR – Afyonkarahisar’da 3 öğrencinin “Ateş Düşürücü Havlu” projesi ile geliştirdiği çalışma, sporcuların ateşli hastalık ve yaralanmalarının tedavisinde etkin rol oynayacak. Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri bu proje ile Türkiye 4.’sü oldu.

TÜBİTAK 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye Finali’nde Afyonkarahisar’ı temsil eden Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Furkan Gök, Elif Ece Malkondu ve Ramazan Reşat Kır, “Kahverengi Yosunlardan Biyobozunur Ateş Düşürücü Havlu” isimli proje hazırladı. Biyoloji alanında Danışman Öğretmen Yıldız Leblebicier ile birlikte hazırladıkları . Teşvik Ödülü’nü Türkiye 4.’sü olarak almaya hak kazandı. Sporcuların özellikle ateşli hastalıklarında ve yaralanmalarında etkin rol oynaması beklenen ateş düşürücü havlu hem serin kalabilmekte hem de bu özelliğini uzun süre koruyabilmektedir.

Proje hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Gümüş, bilimsel araştırma çalışmaları kapsamında öğrencilerin ateş düşürücü havlu geliştirdiğini belirterek, “Afyonkarahisar Bilim ve Sanat Merkezi olarak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Onlar bu projeleri oluşturuyorlar. bilimsel araştırma yolları çerçevesinde.TÜBİTAK’ın 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Yarışması’na bu öğrencilerimizin hazırladığı bir proje ile katıldık. ateşlendiklerinde çare bulabilen, uzun süre soğuk kalabilen havlu, 20 bin proje başvurusu arasından bölge birincisi olan proje, Türkiye’deki yarışa birinci olarak katılmaya hak kazandı. bölge 1.si Türkiye finaline kalan projeler arasında biyoloji alanında teşvik ödülü almaya hak kazandılar. projenin amacı etrafında gördüğü problemlerin analizlerini üretmek niyetiyle yola çıkan; uzun süre serin kalabilen bir havlu ile ateşin düşürülmesi, çocuklarda, bebeklerde yüksek ateşe karşı, yaralanmalara karşı, yine sporcuların, yaşlıların kullanımına yöneliktir. Normalde havlular vücuda konulduğunda belli ki bir süre sonra ısınmaya başlıyorlar, bu havlunun özelliği uzun süre soğuk kalabilmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu