Ekonomi

ABD’de artan bütçe açığı endişe kaynağı

ABD Hazine Bakanlığı’nın bütçe istikrar raporuna göre, federal hükümetin bütçe açığı 2023 mali yılında geçen yıla göre yüzde 23 artarak 1,7 trilyon dolara ulaştı.

Ülkede federal hükümetin bütçe açığı 2022 mali yılında 1,4 trilyon dolar olarak kaydedildi.

Federal hükümetin 2023 mali yılında gelirleri geçen yıla göre yüzde 9,3 azalarak 4,4 trilyon dolara düşerken, aynı dönemde harcamaları da yüzde 2,2 azalarak 6,1 trilyon dolara geriledi. Bu dönemdeki bütçe açığı, ABD hükümetinin Kovid-19 salgını nedeniyle 2021 mali yılında verdiği 2,8 trilyon dolarlık ikinci büyük bütçe açığından bu yana kaydedilen en büyük bütçe açığı oldu.

ABD federal hükümeti, Kovid-19 salgını nedeniyle tüketicilere ve işletmelere sağlanan yardımların etkisiyle 2020 mali yılında 3,1 trilyon dolarlık rekor bütçe açığı verdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın görevdeki ilk iki yılında Kovid-19 harcamalarının azalması nedeniyle bütçe açığında art arda yaşanan düşüşlerin ardından 2023 mali yılında yeni bir artışın kaydedilmesi dikkat çekti.

Vergi gelirleri azaldı, faiz ödemeleri rekor seviyelere ulaştı

Bu dönemde bütçe açığının artmasında, düşük vergi tahsilatları nedeniyle gelirlerin azalması, artan faiz oranları nedeniyle federal borcun faiz maliyetlerinin artması ve Sosyal Güvenlik ve Sağlık harcamalarındaki artış etkili olmuştur.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Düşen gelirler 2023 yılında açığa önemli katkı sağladı ve bu, Başkan Biden’ın vergi sisteminde reform yapmak için yürürlüğe koyduğu ve önerdiği politikaların değerini gösteriyor.” ifadeler kullanıldı.

Biden yönetimi yetkilileri, artan bütçe açığından 2017 yılında kapsamlı bir vergi indirimi paketini yasalaştıran eski ABD Başkanı Donald Trump’ı da sorumlu tuttu. Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüksek enflasyon karşısında faiz artırması sonucunda hükümetin net faiz ödemeleri 2023 mali yılında yüzde 39 artışla 659 milyar dolara çıkarak rekor kırdı.

Ekonomistler, ülkenin borcunun 33 trilyon doları aştığı bir dönemde, özellikle faiz oranlarının uzun süre yüksek kalması durumunda mevcut borçlanma yolunun sürdürülemez olduğu konusunda uyardı.

Cumhuriyetçiler harcamaları kısma baskısını artırabilir

Bütçe açığına ilişkin bilgiler, Biden yönetiminin Kongre’den dış yardım ve güvenlik harcamaları için 61 milyar doları Ukrayna ve 14 milyar doları İsrail için olmak üzere 105 milyar dolar ek fon talep ettiği bir dönemde geldi.

Artan bütçe açığının, hükümet harcamaları ve Biden’ın ABD Kongresi’nde harcama kesintisi talep eden Cumhuriyetçilerle mücadelesine ilişkin tartışmaları şiddetlendirmesi bekleniyor.

Bütçe açığındaki artışın, hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle “kapanmasını” önlemek amacıyla Kongre’den 17 Kasım’a kadar geçmesi gereken bütçe tasarısı üzerinde anlaşmaya varılmasını zorlaştırabileceği kaydedildi. 2023 mali yılı sona erdiğinde, Kongre hükümeti finanse edecek bütçe konusunda son dakika anlaşmasına vardığında ABD hükümeti Eylül ayı sonunda “kapanmanın” eşiğindeydi. Bütçe müzakereleri sırasında Cumhuriyetçiler, hükümetin kapatılmasını bütçedeki harcama kesintileri için bir kaldıraç olarak kullanmak istedi.

Ayrıca hükümetin 31,4 trilyon dolar borç sınırına ulaşması ve temerrüt riskiyle karşı karşıya kalması bütçe açığını gündeme getirdi. Borç limitinin aşılmasını önlemek için yapılan görüşmelerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler yine harcamaların ciddi oranda kısılmasından yana oldu.

“ABD’nin kamu maliyesi gerçek bir endişe kaynağı”

American Enterprise Institute (AEI) Kıdemli Uzmanı Desmond Lachman şu değerlendirmeyi yaptı: “ABD’nin kamu maliyesi artık gerçek bir endişe konusu.”

Cari açığın bu kadar yüksek olmasının temel sebebinin 2020 yılında Kovid-19 salgınının yarattığı sakinliğe tepki olarak kamu harcamalarında yaşanan artış olduğuna dikkat çeken Lachman, 1,9 trilyon dolarlık Amerikan Kurtarma Planı ile kamu harcamalarının artırıldığını açıkladı. Enflasyonu Azaltma Yasası ve Altyapı Yasası.

Lachman, tüm bunların uzun vadeli Hazine bonosu getirisinin 16 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olduğuna dikkati çekerek, “Bu, faiz ödemelerinin bütçenin giderek daha büyük bir kısmını oluşturacağı anlamına geliyor ve faizlerin azaltılmasını zorlaştırıyor. Gelecekte bütçe açığı olacak.”

“Finansal sistemde ciddi sorunlara yol açacak gibi görünüyor.”

“Bütçe açığının bu yıl artmasının temel nedenleri arasında özellikle geçen yıl Borsa’daki düşüş nedeniyle sermaye kazançları ve vergi tahsilatlarında yaşanan azalma, artan faiz ödemeleri ve yüksek enflasyon nedeniyle artan sosyal güvenlik ödemeleri yer aldı.” Desmond Lachman.

Trump dönemindeki vergi indirimlerinin bütçe açığını artırdığı yönündeki görüşlere değinen Lachman, söz konusu vergi indirimlerinin bütçe açığını artırdığını ancak bunların günümüzde bütçe açığının bu kadar yüksek kalmasını açıklayan temel faktör olmadığını söyledi.

Büyük bütçe açıklarının sonucunu, uzun vadeli hazine bonosu getirilerini hızla artıran tahvil yatırımcılarının geri dönüşünde gördüklerini belirten Lachman, “Bu durum finansal sistemde ciddi sorunlara neden olacak gibi görünüyor ve bu da büyük olasılıkla bir krize yol açacak gibi görünüyor.” Gelecek yılın ilk yarısında resesyon yaşanacak. Washington bugünkü kadar işlevsiz olsa da yakın gelecekte bütçe açığını düzeltmek mümkün.” “Bir şey yapılmasını beklemiyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu